DVV vergeet te ‘voetballen’ tegen fysiek sterk WSV
Mocht DVV blij zijn met een punt tegen het fysiek sterke WSV of had het twee punten laten liggen. Dat was na afloop van de openingswedstrijd van het nieuwe seizoen de grote vraag en de meningen liepen uiteen. Gemeten naar de uitgespeelde kansen hadden de Duivenaren inderdaad moeten winnen, maar niet gezien het scoreverloop (twee keer achter) en het spelbeeld, dat grotendeels door de hardwerkende Apeldoorners werd bepaald. Grote delen van de wedstrijd schreeuwde middenveldmaestro Michel Ensing zijn keel schor dat de Duivenaren moesten combineren en zich niet moesten laten verleiden tot het vechtvoetbal dat WSV vermoedelijk al jaren speelt en veel beter beheerst dan DVV.
WSV kwam zondagmiddag niet naar Duiven om de schoonheidsprijs te winnen. Vanaf het eerste fluitsignaal kleunden de potige jongens uit Apeldoorn er stevig in. Omdat de arbiter daar te lankmoedig tegen optrad, konden ze die strijdwijze negentig minuten hanteren. Fraai was het niet, maar daarmee ontregelden ze grote delen van de wedstrijd het de laatste weken zo geroemde combinatiespel van de Duivenaren, die in de voorbereiding ongeslagen zijn gebleven.
DVV- WSV speelde zich af in een troosteloze ambiance. Omdat de gemeente Duiven niet in staat is om een voetbalveld op tijd op te knappen, werd er gespeeld op het kunstgrasveld, waar de sfeer van de tribune en het terras voor de kantine node werden gemist. Bovendien was er slechts een handjevol toeschouwers, mede doordat de club een paar honderd vrijkaartjes had gekregen voor Vitesse – Feyenoord. Wellicht is het voortaan handig zo’n mooi aanbod te accepteren als het eerste elftal uit speelt.
In de aanloop naar het duel kregen de Duivenaren ook een forse tegenslag te verwerken. Topscorer Wesley Mortier, die in de voorbereiding ook de meeste assists op zijn naam had, raakte in de laatste oefenwedstrijd tegen Vitesse A1 ernstig geblesseerd. Mortier heeft een scheurtje in zijn meniscus en buitenste knieband. Hoe lang hij buitenspel staat was maandagmorgen nog niet bekend.
Vorig seizoen zou de afwezigheid van Mortier desastreus zijn geweest, maar in de zomermaanden kwam Wesley Martens de Duivense gelederen versterken en dat is ook een levensgevaarlijke spits. Wesley 2 was ook de man die op slag van rust de eerste gelijkmaker voor DVV scoorde.
WSV had toen al een keer geprofiteerd van defensief geklungel aan Duivense kant, dat begon met een ongelofelijke terugspeelbal waar voorhoedespelers van DVV patent op lijken te hebben. Linksbuiten Kelvin Lenselink had daar de afgelopen jaren ook een handje van, maar hij laat het nu achterwege in de wetenschap dat zijn eigen supporters hem dan onder handen gaan nemen.
Dit keer was het rechtsbuiten Ian Hengeveld die vanaf de middellijn op de keeper probeerde terug te spelen. Dat deed hij veel te zacht en er zou nog niets aan de hand zijn geweest als laatste man Edwin Simon kordaat zou hebben opgetreden door de bal resoluut weg te knallen. Maar Simon wilde het voetballend oplossen. Hij verspeelde de bal prompt, waarna de spits van WSV de kans alleen voor de keeper bijzonder knap verzilverde.
Die voorsprong was niet eens onverdiend, want WSV kwam uitstekend uit de startblokken. Direct werden de Duivenaren stevig aangepakt en die waren dat na die leuke en tamme oefenpotjes niet meer gewend. Toch had het duel een heel andere wending genomen als Joey de Haan in de elfde minuut de score had geopend. Joey speelde in het strafschopgebied twee tegenstanders fraai uit maar schoot te gehaast en ook nog eens recht op de doelman.
Daarna duurde het tot de 26ste minuut, toen het al 0-1 stond, voordat er weer een Duivense speler gevaarlijk voor het vijandige doel opdook, maar Wesley Martens tikte de bal net naast.
Het venijn van de eerste helft zat ‘m in de staart. Eerst had Ian Hengeveld, die als rechtsbuiten de voorkeur kreeg boven Daan van de Ven, voor 1-1 kunnen zorgen, maar de Apeldoornse doelman redde fraai op de kanonskogel die Ian afvuurde. Wellicht was een voorzetje beter geweest.
Doelman Bram van de Ven voorkwam met een geweldige redding dat de seizoensopening voor DVV op een drama uit zou lopen. Bram verraste de doorgebroken WSV-speler wellicht doordat hij zo lang in zijn doel bleef staan, maar vervolgens voorkwam hij met een reflex de 0-2. En in plaats daarvan zorgde Wesley Martens met een droge knal na knullig balverlies van een Apeldoornse verdediger voor de gelijkmaker.
En nog was de koek in de eerste helft niet op en dat gold helaas ook voor het defensieve gestuntel van het nieuwe centrale duo van DVV. Voorstopper Stefan Vleeming ontsnapte aan een rode kaart nadat hij zijn doorgebroken tegenstander, die hem de bal had ontfutseld, vastgreep en naar de grond trok. Tot ontsteltenis van de Apeldoornse fans, die rekenden op een rode kaart, zag de scheidsrechter er niet eens een overtreding in. Het moet gezegd worden dat hij deze blunder voor WSV in de tweede helft honderd procent compenseerde door DVV een glaszuivere penalty te onthouden.
Het begin van de tweede helft was een kopie van de eerste helft. Het eerste wapenfeit was van DVV. Jelmer Goedhart stuurde Kelvin Lenselink de diepte in en zijn schuiver kon door de WSV-doelman slechts met moeite worden gestopt. De losgelaten bal kon echter door een teamgenoot van hem worden weggerost.
Het doelpunt viel echter aan de andere kant en erger voor DVV gaat het dit seizoen hopelijk niet worden. Op de rand van de zestien mocht WSV een vrije trap nemen. Omdat de neergehaalde aanvaller eerst moest worden opgelapt, had doelman Bram van de Ven minuten de tijd om een muurtje te formeren.
Het was al merkwaardig dat het een muurtje van minimale afmeting werd, maar Van de Ven ging er ook nog eens recht achter staan. Het was vervolgens een makkie voor de specialist van WSV om de bal simpel langs het muurtje in de hoek van de keeper te schieten. Na afloop gaf Van de Ven zijn fout ook grif toe.
Bram maakte zijn ketser meer dan goed door even later met een goeie redding de 1-3 te voorkomen. Michel Ensing liep op dat moment zijn medespelers al te sommeren om te stoppen met het vechtvoetbal, waardoor ze de wedstrijd volgens hem zeker zouden verliezen. De 36-jarige routinier spoorde zijn team aan om met combinatievoetbal te proberen de wedstrijd te doen kantelen. Dat lukte naarmate de tweede helft vorderde bij vlagen, maar de WSV-doelman bleek een te grote sta in de weg voor Jelmer Goedhart en Joey de Haan.
Ook de entree van linksback Patrick Gieling, die tot veler verrassing ten faveure van Kevin Plasmans buiten de basiself was gelaten, deed het elftal goed. Opbouwend kan Patrick niet aan Kevin tippen, maar hij zorgt wel voor verdedigende stabiliteit en dat heeft de DVV-achterhoede, afgelopen seizoen de Achilleshiel van het elftal, volgens uw verslaggever nu ook nodig. Kevin viel geblesseerd uit.
Die extra verdediger was ook gewenst omdat zijn collega-verdedigers maar geen grip konden krijgen op de gevaarlijke Apeldoornse aanvallers. Saillant detail is dat Patrick na een paar minuten al een gele kaart te pakken had, daar waar hij afgelopen seizoen slechts één keer geel zag en vaak te horen kreeg dat hij te lief was. Nu ving hij op professionele wijze de doorbrekende WSV-aanvaller op. Gieling voorkwam zo de voortijdige beslissing van de wedstrijd en zowaar begon het vervolgens bij DVV eindelijk te lopen.
WSV voelde nattigheid en probeerde tijdrekkend de volle winst te boeken. De een na de andere speler moest door de verzorger voor een blessure worden behandeld. Het blijft een komisch gezicht dat flink uit de kluiten gewassen spelers die negentig minuten lang lopen te bikkelen en te schoffelen, zelf bij het eerste tikje dat ze moeten incasseren ter aarde storten en alleen nog maar door de verzorger op de been kunnen worden geholpen.
Maar het bleek uitstel van executie voor WSV. Het doelpunt van DVV was er eentje om in te lijsten en is tegelijkertijd exemplarisch voor de klasse van het elftal. Ian Hengeveld werd op links de diepte ingestuurd en gaf de bal perfect voor. In volle vaart volleerde invaller Daan van de Ven de bal vervolgens schitterend in het Apeldoornse doel. Van de Ven moest zondagmorgen even slikken toen hij te horen kreeg dat hij reserve stond, maar hij viel uitstekend in en stichtte voor veel gevaar met zijn vertrouwde snelle rushes.
De uitgebreide spelerskeuze die trainer Wil Beijer tegenwoordig heeft, zorgde er ook voor dat aanvoerder Paul van der Meer vanaf de bank leidzaam moest toezien hoe zijn medespelers op het middenveld ploeterden. Helaas voor Paul wachtte trainer Beijer tot een paar minuten voor tijd om voorstopper Stefan Vleeming uit zijn lijden te verlossen. Met Van der Meer op het middenveld en Jelmer Goedhart als voorstopper zetten DVV aan voor een slotoffensief, maar de uitblinkende WSV-doelman liet zich niet meer verschalken. Eindconclusie: punt gewonnen.
Zondag speelt DVV de uitwedstrijd tegen Varsseveld.
De opstelling:
Bram van de Ven; Jerry van Kerkhof, Stefan Vleeming (85. Paul van der Meer), Edwin Simon en Kevin Plasmans (60. Patrick Gieling); Jelmer Goedhart, Michel Ensing en Joey de Haan; Ian Hengeveld, Wesley Martens en Kelvin Lenselink (70. Daan van der Ven)
Overige wisselspelers: Joey Joosen, Martijn Derksen en Sander Barenbrug (keeper).
DVV – WSV 2-2 (1-1)
Wesley Martens 1-1 (assist ???)
Daan van de Ven 2-2 (assist Ian Hengeveld)
Bijzonderheden:
Doelman Dick Evers en voorstopper Jan-Willem Boschker ontbraken door blessures.
Reservekeeper Sander Barenbrug zat voor het eerst bij de selectie.
Voor aanvang van de wedstrijd overhandigde fotograaf Jacques Kok de schitterende elftalfoto aan aanvoerder Michel Ensing.
Gele kaarten: Patrick Gieling en Edwin Simon.
Man of the match: Daan van de Ven.
Player of the year:
Punten van bestuur: Daan van de Ven 3, Wesley Martens 2, Bram van de Ven 1.
Punten trainer Wil Beijer: Wesley Martens 3, Jerry van Kerkhof 2, Daan van de Ven 1.
Meest waardevolle speler (nieuwe prijs die wekelijks door de supporters wordt toegekend): Bram van de Ven.
Wedstrijdsponsor: Fotografie Jacques Kok.
Man of the match sponsor: Aannemingsbedrijf Mans (Rob Mans).
Balsponsor: Café Bij De Buren (Bram van de Ven).
Sponsor pupillenteam van de week: Drukkerij Pronto Print (Robert de Wit).
Sponsors prijzen man of the match: Palm Breweries Nederland (Peter Ackerman) en Impeco Couriers (Ricardo van Huet en Jaap Wieleman).
De actiefoto's bij dit verslag zijn gemaakt door René Nijhuis.