Onverzettelijk DVV d’rop en d’rover in Varsseveld
DVV heeft het taaie Varsseveld zondagmiddag een koekje van eigen deeg gegeven. Normaal gesproken zijn onverzettelijkheid en vechtlust het handelsmerk van de Achterhoekers, maar zondagmiddag lieten de Duivenaren daar de overtreffende trap van zien. Met een over-mijn-lijkmentaliteit knokten de Duivense leeuwen voor de volle winst (1-2), waardoor ze samen met Sportclub Bemmel de grote kanshebber zijn om de derde en laatste periodetitel te winnen.
Daar zag het zondag in de rust van de boeiende confrontatie met Varsseveld helemaal niet naar uit. DVV kon op dat moment terugkijken op 45 minuten zeer slecht spel. De Duivenaren lieten zich in de persoonlijke duels veel te vaak de kaas van het brood eten en gingen mee in het hotseknotsvoetbal van Varsseveld. Die term is overigens niet denigrerend bedoeld, want Varsseveld is dit seizoen een zeer verdienstelijke subtopper, die dat met gedegen spel bereikt want de ploeg scoorde slechts 24 keer maar kreeg ook maar 28 doelpunten tegen.
Een slap DVV begon zondagmiddag dramatisch aan het duel. Het leek wel of het belang van de wedstrijd, DVV moest winnen om in de race te blijven voor de periodetitel, voor overconcentratie had gezorgd. Geen moment ging de bal lekker rond en geen enkele keer was er in het begin van de wedstrijd dreiging voor het doel van Varsseveld. Wel was er een fanatieke strijd op het middenveld, die veelal door de fysiek veel sterkere Achterhoekers werd gewonnen, en ging de bal als in een flipperkast van de ene kant naar de andere kant van het veld.
In de achtste minuut moest DVV de prijs voor de slechte start betalen. Het doelpunt van Varsseveld vertoonde grote gelijkenis met de openingstreffer van Leones, de week ervoor. Wederom stonden de DVV-verdedigers elkaar apathisch aan te kijken terwijl ze resoluut hadden moeten ingrijpen. Dit keer kon een vrij onschuldige vrije trap door een vogelvrijstaande aanvaller van Varsseveld eenvoudig in het doel achter doelman Dick Evers worden getikt.
Toen het daarna ook nog begon te regenen, werden de meeste Duivense supporters daar niet vrolijker op. Het veld werd steeds moeilijker bespeelbaar en dat wordt algemeen als een groot voordeel voor Varsseveld gezien. Die ploeg was in de eerste helft dan ook dichter bij 2-0 dan DVV bij de gelijkmaker. Die had kunnen vallen uit een scrimmage voor het Varssevelddoel, maar spits Wesley Mortier kon net niet uithalen.
Dat was het in de eerste helft ook wel zo’n beetje wat betreft de Duivense dadendrang. Het onheil leek alleen maar groter te worden toen rechtsbuiten Ian Hengeveld, die zich als een van de weinigen aan de malaise ontrok, zich groggy moest laten vervangen door Kelvin Lenselink nadat hij een bal verkeerd tegen zijn hoofd had gekregen.
Op slag van rust leek de wedstrijd al vroegtijdig beslist te worden. Varsseveld counterde scherp en Jerry van Kerkhof was de laatste Duivense verdediger. Maar met een fantastische sliding kon de jeugdige rechtsback de bal wegtikken voordat de gevaarlijke linksbuiten van Varsseveld doeltreffend kon uithalen. Echt een super verdedigende actie waarmee Jerry andermaal bewees dat hij in zijn eerste seizoen in het eerste van DVV aan het uitgegroeien is tot een vaste waarde. Hij heeft een mindere fase gehad, maar mag dat voor een 19-jarige.
Uw verslaggever is er niet bij geweest wat zich in de rust van de kleedkamer van DVV afspeelde. Dat is waarschijnlijk maar goed ook want we moeten rekening houden met de zeer jonge lezers (daar is het taalgebruik van de trainers Beijer en Diepenbroek in de hectiek van de wedstrijd doorgaans niet geschikt voor), maar het zorgde er wel voor dat de Duivenaren als herboren aan de tweede helft begonnen. Varsseveld deelde nog wel een eerste speldenprik uit, maar de Duivense supporters voelden dat hun favorieten grip op de wedstrijd kregen.
De eerste helft totaal onzichtbare Michel Ensing nam zijn ploeg op sleeptouw en zorgde ervoor dat zijn middenveldkompaan Jelmer Goedhart wederom kon uitgroeien tot de grote uitblinker. Varsseveld gaf zich uiteraard niet zomaar gewonnen, maar je zag de kracht uit het spel van de Achterhoekers verdwijnen. Na een uurtje was de pijp leeg en grepen de Duivenaren de macht.
Trainer Wil Beijer verving de moegestreden middenvelder Joey Joosen door aanvaller Dennis Aerts en dat deed de wedstrijd kantelen in Duivens voordeel. Eerste kopte voorstopper Jan-Willem Boschker uit een corner subliem raak, maar de scheidsrechter keurde het werelddoelpunt af omdat er een Varsseveld-verdediger was gestruikeld. Opmerkelijk genoeg bleef daarna een vrije trap uit en moest de corner worden overgenomen, maar zo’n goal maakt oude krijger Boschker echt geen tweede keer.
In de 68ste minuut was het wel raak. Met de rug naar de goal legde Aerts de bal keurig breed op de instormende Jelmer Goedhart die feilloos raak schoot: 1-1. En het was d’rop en d’rover, zoals ze dat in de Achterhoek graag zien. Een minuut later kwam de doorgebroken Jelmer Goedhart in het Varsseveldse strafschopgebied ten val. Net op het moment dat hij wilde schieten en scoren, werd hij getackeld. Onreglementair oordeelde de scheidsrechter, die vervolgens heel Varsseveld achter zich aan kreeg.
Bij het minutenlang durende rumoer dat ontstond probeerde de Achterhoekers ook de vaste penaltynemer van DVV, Roy Peters, te betrekken maar die liet zich niet opnaaien. Toen de kruitdampen waren opgetrokken, voltrok Roy koelbloedig het vonnis en hoe. Roy wachtte op een beweging van de doelman (verreweg de beste van afdeling 2i) en schoot vervolgens hard door het midden raak.
De treffer werd door de DVV’ers op het veld en langs de lijn uitbundig gevierd, maar wel met het idee dat er nog twintig loodzware minuten te wachten stonden. En dat viel achteraf eigenlijk reuze mee. Vorig seizoen wist Varsseveld er tegen DVV met tien tegen elf man nog een geweldig slotoffensief uit te persen, maar dit keer was de pijp toch echt leeg. Voor de meeste ergernis zorgde nog de scheidsrechter die zonder enkele aanleiding bijna een kwartier extra door liet spelen.
DVV was in die periode dichter bij de 1-3 dan Varsseveld bij de gelijkmaker. Alleen als de bal met een lange trap hoog voor het Duivense doel werd geknald, dreigde gevaar maar libero Roy Peters organiseerde de laatste linie bekwaam. Varsseveld wist geen reële scoringsmogelijkheid meer te creëren, terwijl DVV daarentegen twee, drie mogelijkheden op de beslissing verprutste. Dat was eigenlijk het enige minpuntje van de verder geweldige tweede helft.
Zondag 29 april staat er geen wedstrijd op het programma. De KNVB heeft een inhaalweekeind geprogrammeerd om er voor te zorgen dat alle clubs voor de laatste twee speelronden evenveel wedstrijden hebben gespeeld, maar er valt in 2i niets in te halen. Daarom komt het eigenlijk heel goed uit dat DVV zich dinsdag j.l. voor de tweede ronde van de Arnhem Cup plaatste dankzij een 7-0 overwinning op vierdeklasser OVC’81 door goals van Wesley Mortier (3), Dennis Aerts (2), Michel Ensing en Ian Hengeveld.
In de tweede ronde treedt DVV op dinsdag 1 mei aan tegen FC Presikhaaf, de terechte kampioen van 2i die dit seizoen alleen van DVV heeft verloren. Wedstrijden tegen Presikhaaf zijn de laatste jaren boeiende krachtmetingen. Dat zal dit keer niet anders zijn omdat beide ploegen er vol voor gaan om de Arnhem Cup te winnen. De winnaar speelt immers een wedstrijd tegen Vitesse en het is natuurlijk een aardige financiële opsteker als daar zo’n 1000 tot 1500 bezoekers op af komen.
De draad van de competitie wordt op zondag 6 mei weer opgepakt met een thuiswedstrijd tegen Concordia Wehl. De laatste wedstrijd is op 13 mei in Druten tegen DIO’30 dat strijdt tegen degradatie. Concurrent Sportclub Bemmel speelt 6 mei thuis tegen DCS en moet op de laatste speeldag naar Silvolde. Het wordt spannend.
Tot besluit van het spelersfront ook nog een nieuwtje. Linkspoot Martijn Derksen verruilt Veluwezoom voor DVV. De jeugdige middenvelder is de zoon van Hans Derksen, een geboren en getogen Duivenaar die het geweldig vindt dat zijn zoon naar de club gaat waar hij zelf ook ooit heeft gevoetbald. Pa Derksen is nog steeds lid van de Club van Honderd van DVV.
Eerder werd al bekend dat de vier verloren zonen Edwin Simon, Stefan Vleeming, Daan en Bram van de Ven op hun oude honk terugkeren. De selectie van DVV blijft grotendeels intact. Trainer Beijer neemt na afloop van het seizoen (hopelijk duurt dat nog zes wedstrijden) wel afscheid van libero Roy Peters (36), die zijn indrukwekkende voetballoopbaan beëindigt.
De opstelling:
Dick Evers; Jerry van Kerkhof, Roy Peters, Jan-Willem Boschker en Patrick Gieling; Joey Joosen (57. Dennis Aerts, Michel Ensing (87. Joost Baarslag) en Jelmer Goedhart; Ian Hengeveld (42. Kelvin Lenselink), Wesley Mortier en Joey de Haan.
Overige wisselspelers: Thomas Haans en Jordie van Doesburg.
Bijzonderheden: Ian Hengeveld die groggy uitviel was na afloop al aardig hersteld, Dennis Aerts kreeg amper vijf minuten nadat hij was ingevallen plompverloren geel omdat de scheidsrechter ten onrechte dacht dat hij doorlopend overtredingen had gemaakt, voor het geblesseerde duo Paul van der Meer en Kevin Plasmans begint het seizoen steeds meer op een lijdensweg uit te draaien.
Varsseveld - DVV 1-2 (1-0)
Jelmer Goedhart 1-1 (assist Dennis Aerts)
Roy Peters strafschop 1-2 (overtreding op Jelmer Goedhart)
Gele kaarten: Dennis Aerts, Jan-Willem Boschker en Wesley Mortier.
Man of the match: Jelmer Goedhart.
Player of the year:
Punten van bestuur: Jelmer Goedhart 3, Jerry van Kerkhof 2, Dennis Aerts 1.
Punten trainer Wil Beijer: Jelmer Goedhart 3, Joey Joosen 2, Jan-Willem Boschker 1.